Boeken over globalisering

zie ook : links op het internet | literatuurlijst | audio op het net | video op het net

Limburg en globalisering

Terra Incognita - mede-auteur Roger Jacobs (LSF)

Ondanks alle goedbedoelde initiatieven om ‘duurzame ontwikkeling’ na te streven, gaat het bergaf met de gezondheid van onze Aarde, het ecosysteem waarvan we nochtans allemaal afhankelijk zijn om te leven. Wat economische groei wordt genoemd, betekent nu al in veel rijke landen achteruitgang van de welvaart.
Het Noorden heeft de wereld meegezogen in een uiterst verleidelijk maar helaas onduurzaam ontwikkelingsmodel. In een eindige wereld is het milieubeslag van de rijken onmogelijk te veralgemenen naar alle mensen op aarde: de ecologische crisis en het mondiale rechtvaardigheidsvraagstuk zijn als een Siamese tweeling met elkaar verbonden.
Terra Incognita verbindt inzichten over de huidige ecologische crisis aan mondiale rechtvaardigheid. De auteurs lanceren wetenschappelijk gefundeerde stellingen over milieu, ecologie, duurzaamheid,… en bieden mogelijke oplossingen om de wereld leefbaar te maken.
Een basiswerk om onze gezamenlijke toekomst voor te bereiden.
Peter Tom Jones & Roger Jacobs, Terra Incognita. Globalisering, ecologie en rechtvaardige duurzaamheid, 646 blz., voor 28 Euro + verzendingskosten
Bestel hier online het boek!

Atlas. De wereld NU in kaart - mede-auteur Xavier Adams

Een atlas maken, niet de klassieke geografische of historische, maar één die de wereld schetst waarin we vandaag leven, dat wilde Limburgs historicus Xavier Adams. Hij zocht daarvoor de medewerking van voormalig tv journalist Herman De Prins en vorser Paul Vandepitte. Hun duik in talrijkegegevensbanken levert een prachtige atlas op, een overzichtelijke snelweg naar wat we allemaal willen en moeten weten over onze mondiale leefomgeving, zoals waar we leven en met hoeveel we zijn, over hoe we welvaart creëren en verdelen, over onze vechtneigingen, ons vredesstreven, ons rechtsgevoel, over migratie en vluchtelingen, over ecologische druk… Naast deze mondiale kaarten zijn er vervolgens kaarten die regio’s en grootmachten belichten, van de Europese eenmaking tot de Chinese grootmacht in opkomst. Heel interessant is ook het derde deel vol beknopte maar uiterst zorgvuldig geselecteerde informatie, inclusief nuttige websites. Die informatie is allemaal uitgewerkt per kaart, zonodig met verwijzingen naar verwante kaarten en bijhorende informatie. En een register maakt deze atlas helemaal compleet. Zonder overenthousiast te willen klinken, dit is een aanwinst.
Herman De Prins, Paul Vandepitte en Xavier Adams, uitgeverij de boeck, groot formaat, 64 pagina’s met 112 kaarten én bijhorende informatie, 2005, 12,50 € of 17,90 € (voor de stevige gekartonneerde versie)
Bestel hier online het boek!

Macht of Mythe? - mede-auteur Jonathan Holslag

Na een lang kluizenaarsbestaan hijst China zich opnieuw op het wereldtoneel. Het land is vast van plan uit te groeien tot een wereldmacht. Macht of Mythe? Achter de schermen van het Chinese groeimirakel besteedt vooral aandacht aan de buitenlandse politiek van de aspirant-supermacht.
Het boek schetst eerst hoe de diplomatieke agenda tot stand komt en vertrekt daarvoor vanuit de binnenlandse sociale, economische en politieke hervormingen. Vervolgens wordt de balans opgemaakt van China’s buitenlandse politiek in Azië, de Verenigde Staten, Europa, Afrika en Latijns-Amerika.
Het boek is een vlijmscherpe analyse en verklaart op een heldere wijze waarom China waarschijnlijk géén wereldmacht zal worden. Het verhaal wordt opgebouwd vanuit diverse invalshoeken: militair, economisch, geopolitiek, diplomatiek, sociaal… Talrijke actuele vraagstukken komen aan bod. Welke richting gaat het uit met de globalisering? Is er sprake van een nieuwe wapenwedloop? Welke toekomst is weggelegd voor Europa? Zijn mensenrechten nog van tel in een wereld van bitse concurrentie?
Jonathan Holslag verricht onderzoek aan het BICCS en specialiseert zich in strategische vraagstukken in Azië.
Prof. dr. Gustaaf Geeraerts & Jonathan Holslag, Macht of mythe? Achter de schermen van het Chinese groeimirakel, 300 blz., voor 24,95 Euro
Bestel hier online het boek!

Geo-economie - auteur Prof. dr. Patrick De Groote

Dit Nederlandstalig wetenschappelijk en didactisch boek is een inleidend basiswerk voor de relatie tussen geografie en economie,zonder daarbij standpunten in te nemen. ‘Geo-economie’ wordt aanbevolen aan elke lezer die begaan is met het wel en wee van onze wereldeconomie.
Dit boek focust op zowel fysische als menselijke factoren die via economische productie-processen de (wereld)handel beïnvloeden. De wereldhandelsstromen geven ons inzicht in de vraag-aanbod-relatie van tal van facetten uit de primaire (landbouw) en secundaire (mijnbouw,industrie, energie) activiteitssector. De tertiaire (of profit) en quartaire (of non-profit) sector vallen buiten het bereik van dit werk.
Actuele wereldproblemen (inzake economie, energie, klimaat, landbouw en milieu) en topics zoals alternatieve energiebronnen, biologische landbouw, eerlijke handel, duurzaamheid, internationalisatie, het Kyoto-protocol, mondialisering en de koffie-, olie- en staalcrisissen passeren wel de revue. De inhoud kadert België/Vlaanderen en Nederland in een Europese en mondiale context.
Prof. dr. Patrick De Groote, Geo-economie, Economisch-geografische aspecten van onze wereldeconomie, 436 blz., voor 56 Euro
Meer informatie over dit boek.
Meer informatie over de auteur.

Meer Limburgs…

Een geschiedenis van de toekomst.

Waar is het werk van Philips Hasselt naartoe?

Op 3 december 2002 krijgen de 1400 werknemers van Philips Hasselt te horen dat hun vestiging sluit. Tot in Hongarije, tot in China zoekt televisiemaker Dirk Barrez waar hun jobs naartoe zijn gegaan. Bedrijven verdelen door delocalisaties het werk over heel de wereld, en soms is dat een pijnlijk proces. Prangende vragen over onze toekomst dringen zich op. Waar zullen wij werken? Kunnen onze welvaartstaten overleven in een globale economie? En hoe de welvaart in heel de wereld verzekeren? Decennialang was Hasselt een wereldkenniscentrum. De vroegere massaproductie ging weg. Maar de ontwikkeling van nieuwe commerciële topproducten zou de toekomst verzekeren, met enkel nog een aanloopproductie, de zogenaamde pilootlijnen. Bij het begin van deze eeuw raakte die dynamiek echter verstoord. ‘Het was een grote verrassing’, zegt Albert, ‘toen ook delen van de ontwikkeling weggedragen werden naar het buitenland. Dat was de grote doodsteek want we kregen geen kans meer om nieuwe producten te ontwikkelen.’ ‘Kennis is er over de wereld’, merkt Johnny laconiek op. Marc Deckers is nog altijd kwaad: ‘Hasselt is voor een groot stuk dichtgegaan door slecht management dat niet voor de zaak heeft gevochten, enkel voor zichzelf. Als het slecht gaat ligt een werknemer aan de deur. Maar een manager, die wordt overgeplaatst.’
Een geschiedenis van de toekomst. Het verhaal van Philips Hasselt is een televisiereportage van VRT-journalist Dirk Barrez en duurt 40 minuten.
Bestel hier online de DVD of VHS!

wordt vervolgd…

 1. De reportage, die TV Limburg draaide, met Limburgse deelnemers aan de anti-globalistische protesten in Brussel, december 2002 is ondertussen niet meer beschikbaar, wel de relevante informatie.
 2. Steve Stevaert versus Professor Zonnebloem: klik hier
 3. «TIP» Lees het artikel “hoe andersglobalistisch is Vlaanderen?” op 11.be.

Links op het internet

Nederlandstalig woordenboek van Dirk Barrez

Dit woordenboek leest als het “a, b, c” van de globalisering en de gedaantes waarin het verschijnt. Dit is een samenwerking met de krant Metro; de trefwoorden verschijnen er elke maandag in de rubriek ZOOM - 1 wereld in 1000 woorden.

Nederlandstalige nieuwsbrieven gratis in je mailbox

 1. PALAbrief, nieuwsbrief
 2. IPS News, nieuwsbrief
 3. Globalisering.com, nieuwsbrief

Nederlandstalige websites met links over globalisering

 1. Indymedia België, don´t hate the media - be the media
 2. MO*, mondiaal magazine
 3. 11.11.11.
 4. globalisering.com
 5. Open Directory
 6. globalisering.startpagina.nl

Nederlandstalige dossiers/teksten over globalisering

 1. VPRO, Tegenlicht : Globalisering in de 21ste eeuw
 2. Festivalglobalisering.nl : Ik ben een wereldleider
 3. yabasta.be : Globalisering van onderop door Peter Tom Jones
 4. globalsociety.be : journalist Dirk Barrez zoekt naar antwoorden op globalisering
 5. BBTK - socialistische vakbond : Globalisering, 100 maal anders bekeken (pdf)
 6. Globalisering: kent geen grenzen
 7. nl.wikipedia.org : Globalisering
 8. attac.be : Een andere wereld is mogelijk
 9. Redactie Radio Centraal : Podcasts over globaliseringsthema´s

Literatuurlijst

Vele van de onderstaande boeken werden hier besproken:
Boekrecensies op MO.be
Boekrecensies + bestellen op globalsociety.org

Nederlandstalig

Het Gouden Oosten.
Europa in de schaduw van Azië
door: Hugo Van de Voorde
Het recht van de rijkste.
Hebben andersglobalisten gelijk?
door: John Vandaele
De rattenvanger van Hameln door: Francine Mestrum
De terreur van de globalisering door: Forrester Viviane
Grenzen aan de concurrentie door: Groep van Lissabon
Globalisering. De wereld in verval. door: Martin Hans Peter &
Schuman Harald
Je geld of je leven door: Toussaint Eric
De stille overname door: Hertz Noorena
No logo door: Klein Naomi
Het neoliberalisme door: Kruithof Jaap
Globalisering en chaos door: Ramonet Ignacio
Globalisering door: Sassen Saskia

Engelstalig

Deglobalization door: Bello Walden
Profit over people door: Chomsky Noam
Empire door: Hardt Michael & Negri Antonio
Stolen Harvest door: Shiva Vandana

Deelthema´s

Duurzaamheid en milieu

Terra Incognita. Globalisering, ecologie en rechtvaardige duurzaamheid door: Roger Jacobs & Peter Tom Jones

Democratie

Het verdiepen van de democratie door: Verhulst Jos
Democracy and its critics door: Dahl Robert
The politics of social ecology - libertarian municipalism door: Biehl Janet
Towards an inclusive democracy door: Fotopoulos Takis

Armoede

Globalisering en armoede door: Mestrum Francine

Landbouw

De wereld is niet te koop door: Bove José & Dufour François

De andersglobalisten

De antwoorden van het antiglobalisme door: Barrez Dirk
Verzet als scheppende kracht door: Aubenas Florence &
Benasayag Miguel
Esperanza door: Dumolyn Jan & Jones Peter Tom
Terugkeer. Biopolitiek ABC. door: Negri Antonio
Ya basta! door: Dessers David, Dumolyn Jan & Jones Peter Tom
De Handbijbels van de “Seattle-Beweging” door: Jones Peter Tom
Our word is our weapon door: Marcos Sub Commandante

Tegenstanders

De ene liberaal is de andere niet (reactie op Vlaamse tegenstanders) door: Jones Peter Tom
The sceptical environmentalist door: Lomborg Bjorn
Leve de globalisering door: Norberg Johan
Marktzege(n) door: Van Overtveldt Johan
Het menselijk liberalisme door: Verhofstadt Dirk

Tussenstanders

Globalisering door: Soros George
Perverse globalisering door: Stiglitz Joseph

Podcasts over globalisering

1. LSF • Podcasts : een selectie van Podcasts op deze site
2. Indymedia.be : dont´t hate the media - be the media
3. Radiocentraal.be : audio-archief over thema ‘Globalisering’

Video over globalisering

1. Indymedia.be : bekijk hier online video´s
2. Globalsociety.org : bekijk en/of bestel video´s